Teplo, DCAB a pufry - jak spolu souvisejí?
DCAB má zvláštní význam při krmení dojnic v laktaci. Jedním dechem se hovoří také o tzv. bachorových pufrech. Jak spolu ale souvisejí? A jaký vliv na ně mají letní vedra? Nabízíme odpověď.

Bilance kationtů a aniontů (zkráceně DCAB) zahrnuje prvky sodík (Na), draslík (K), chlor (Cl) a síru (S). Tyto prvky přímo ovlivňují acidobazickou rovnováhu v organismu. V ideálním případě se DCAB v celkové krmné dávce pro zvířata v laktaci pohybuje mezi 250-350 meq/kg sušiny.
Pokud se obsah kationtových prvků velmi výrazně změní (>350 meq/ kg sušiny), může dojít k alkalickému stresu, který se projeví snížením příjmu krmiva nebo tvorbou otoků. Posun směrem k aniontovým prvkům může vést k acidotickému stresu (<200 meq/ kg sušiny). To má rovněž negativní vliv na příjem krmiva a ochotu zvířat k výkonu.
V praxi se s problémem příliš nízké hodnoty DCAB v krmné dávce setkáváme častěji než s příliš vysokou hodnotou DCAB.
Vliv výběru krmiva na DCAB
Použité krmivo má zásadní vliv na DCAB krmné dávky. Existují krmiva, která mají pozitivní (zvyšující se) vliv na DCAB. Patří mezi ně travní siláž (s výjimkou speciálních lučních lokalit, jako jsou vřesoviště), vojtěšková siláž, luční seno, sójový extrahovaný šrot, melasová drť a sodné zrno.
DCAB zejména u pícnin se může značně lišit v závislosti na lokalitě, hnojení a složení stáda. Například travní siláž z vřesovišť nemusí mít vysoký DCAB. Řepkový extrahovaný šrot a pivovarské zrno mají na DCAB snižující vliv.
V rámci analýzy živin používané píce je vhodné provést přesnou analýzu minerálních látek, které obsahuje. K tomuto účelu použijte atraktivní kombinovaný balíček společnosti Sano Laboratoř: NIR+& X Elements.
DCAB, tepelný stres a hodnota pH bachoru
Aby bachor fungoval zdravě, potřebuje stabilní hodnotu pH mezi 6,2 a 7,2. Tato stabilita ovlivňuje celý organismus skotu. Proč je tedy problém nízkého DCAB, zejména v kombinaci s tepelným stresem, pro laktující skot tak výbušným problémem? To se rychle vyjasní, když se podíváme na trávení sacharidů bachorovými mikroby.
Ty rozkládají sacharidy v krmivu na mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Při příjmu 22 kg sušiny vyprodukuje kráva až 7,5 kg kyselin denně. Aby se tyto mastné kyseliny s krátkým řetězcem mohly vstřebat přes stěnu bachoru a dostat se do krevního oběhu, je zapotřebí stabilní transportní mechanismus. Ten však může plně využít svůj potenciál pouze s vhodným DCAB. Klíčovou roli zde hraje bikarbonát, protože těkavé mastné kyseliny jsou z bachoru odstraňovány výměnou za bikarbonát.
Pokud se odstranění těkavých mastných kyselin nepodaří optimalizovat, pokles hodnoty pH v bachoru rychle vede k bachorové acidóze. Snížený příjem krmiva, který není při horku ve stáji neobvyklý, rovněž zvyšuje riziko metabolické acidózy. To může vyvolat jakýsi dominový efekt, počínaje trávením vlákniny a metabolismem tuků a konče komplexem plodnosti.
Optimalizace DCAB pomocí SanBuffer
SanBuffer® ptimalizuje rovnováhu kationtů a aniontů v kojenecké dávce. SanBuffer® kombinuje několik pufračních složek, které zajišťují dlouhodobější pufrování hodnoty pH v bachoru ve srovnání s běžnými bachorovými pufry.
Přehled výhod systému SanBuffer®:
- Zvýšení kationtové a aniontové rovnováhy v krmné dávce
- Lokální pufrování hodnoty pH v bachoru po delší dobu díky inteligentní kombinaci různých složek pufru
- Podpora odstraňování těkavých mastných kyselin z bachoru výměnou za hydrogenuhličitany
- Pokrytí zvýšené potřeby sodíku a draslíku v důsledku tepelného stresu.
Vztahy mezi teplem, DCAB a pufry jsou různorodé. Stejně jako účinky, které může mít jejich neoptimální interakce.
Chcete také podpořit své dojnice optimálně upravenou krmnou dávkou a přípravkem SanBuffer®? Pak se obraťte na některého odborného poradce společnosti Sano.
Chcete také podpořit své dojnice optimalizovanou krmnou dávkou a přípravkem SanBuffer®? Pak se obraťte na odborného poradce společnosti Sano.